Czym
są kalorie i dlaczego o nich wszędzie słyszymy? Jest pełno mitów
o kaloriach... że są złe, że są przyczyną chorób takich jak
miażdżyca, otyłość, prowadzą do chorób układu krwionośnego.
To oczywiście nie prawda. Potrzebujemy kalorii tak samo, jak rośliny
słońca.
Zacznijmy
od tego, że przyjęło się mówić o kaloriach, gdy na myśli mamy
kilokalorie. Na każdym produkcie żywnościowym widnieje zawartość
kilokalorii, a nie... kalorii. Kalorie to taka ogólnie przyjęta,
potoczna nazwa na kilokalorie.
Żeby
wszystko było jasne. Kalorie są jednostką energii, tak samo jak
gramy są jednostką wagi. Mówiąc językiem naukowym, kaloria
wskazuje energię potrzebną by zmienić temperaturę 1 grama wody, o
1 stopień Celsjusza. Żebyśmy więc byli kostką lodu, cała gra w
liczenie i tracenie kalorii, odchudzanie i zrzucanie tłuszczu (zobacz moje wskazówki na odchudzanie) byłaby
o wiele łatwiejsza. Niestety tak nie jest.
Nie
trzeba więc chyba tłumaczyć, że kalorie są potrzebne. Kalorie to
energia którą potrzebujemy by egzystować. Praktycznie każda
czynność jaką wykonujemy wymaga dostarczenia energii lub potocznie
mówiąc – spala kalorie. Dostarczamy energie spożywając pokarm,
a energię zawartą w pokarmie mierzymy w kilokaloriach na które
potocznie mówimy kalorie. Zużywamy kalorie nawet podczas snu.
Zużycie
kalorii przez nasz organizm w procentach
60-70 %
|
Tyle energii zużywają nasze organy
wewnętrzne na metabolizm
|
20-40%
|
Tyle energii zużywa nasz organizm na
wysiłek fizyczny
|
10,00%
|
Tyle energii jest potrzebne by
utrzymać prawidłową temperaturę ciała
|
Przeciętnie,
dorosły człowiek powinien przyjmować od 2000Kcal do około
3000Kcal. Wszystko zależy od wieku i trybu życia. Jeżeli pracujemy
w biurze i nie prowadzimy aktywnego trybu życia, zapotrzebowanie na
kalorie spada. Im starsi jesteśmy, ty mniej kalorii potrzebujemy
(mówiąc starsi, mam na myśli osoby powyżej 40 roku życia).
Oczywiście
te liczby zakładają, że nasza waga jest w normie. Jeżeli mamy
nadwagę liczba przyjmowanych kalorii powinna ulec obniżeniu. Jeżeli
chcemy przyspieszyć czas w którym zmagamy się z nadmiarem tkanki
tłuszczowej, możemy zwiększyć zużycie energii naszego organizmu,
poprzez zwiększenie aktywności fizycznej.
Na
szybkość spalania kalorii wpływa wiele czynników. Jak już
wspomnieliśmy wiek, płeć, rodzaj pracy i nasza codzienna aktywność
fizyczna. Prócz tych oczywistych czynników mamy również takie jak
stan naszego zdrowia, poziom stresu na jaki jesteśmy narażania w
codziennym życiu. Zapotrzebowanie na kalorie kobiet w ciąży jest
znacznie większe. Chyba wiadomo dlaczego.
Jak to jest z tymi kaloriami w diecie?
Jakakolwiek
dieta odchudzająca by to nie była, czy to nisko tłuszczowa, czy
nisko węglowodanowa czy bez cukrowa – wszystko sprowadza się do
jednej, logicznej, prostej zasady: ilość przyjmowanych kalorii musi
być mniejsza od naszego zapotrzebowania na kalorie. Tylko wtedy nasz
organizm zaczyna zużywać odłożony tłuszcz z tkanki tłuszczowej.
Dzieje się tak dlatego gdyż dajmy na to dzienne zapotrzebowanie
jest 2100Kcal. Nasze dzienne spożycie wyniosło 1900Kcal. 2100Kcal –
1900Kcal = 200Kcal pobranych z tkanki tłuszczowej (lub innych miejsc w których trzymany jest zapas energii).
Dlaczego
więc ludzie wymyślają tak skomplikowane diety na to by schudnąć?
Jest kilka przyczyn:
- brak motywacji;
- warunki fizjologiczne organizmu człowieka;
- przyzwyczajenia dietetyczne;
- nieznajomość podstawowych zasad odżywiania;
- styl życia
To
by były te podstawowe i najczęściej spotykane przyczyny dla
których ludzie „wymyślają” sobie diety... „nie jem nic po
godzinie 18”, „nie będę już słodzić herbaty i kawy ani jeść
słodyczy”. Diety te, jak już wspomniałem, sprowadzają się do
jednej zasady: pobieram mniej kalorii niż potrzebuje.
Kalorie i ich "jakość"
Kalorie
jakie wykorzystujemy z pokarmu pochodzą głównie z białka,
tłuszczu i węglowodanów. Różne są jednak ilości energii jakie
otrzymujemy z poszczególnych składników odżywczych.
- 1 gram białka – około 4Kcal
- 1 gram węglowodanów – około 4Kcal
- 1 gram tłuszczu - około 9Kcal
- 1 gram alkoholu – około 7Kcal
Jak
widać ma to sens dla naszego organizmu by gromadzić tłuszcz, który
daje najwięcej kalorii w stosunku do wagi. Należy jednak wiedzieć,
że czas trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów jest inny.
Jakie to ma znaczenie? Najszybciej można uzyskać energię z
węglowodanów (szczególnie prostych), które zaczynają być
trawione już w jamie ustnej poprzez enzymy zawarte w ślinie.
Energia z tłuszczy jest uzyskiwana najpóźniej.
Wszystkie
z tych związków są trawione i by zyskać energię z nich, muszą
być przetworzone do form prostych jak między innymi glukoza.
Są
pewne organy człowieka które są zależne od glukozy i musi ona być
im dostarczona bezwzględnie. Jednak większość komórek w naszym
organizmie (te posiadające mitochondria) mogą korzystać z glukozy,
ale gdy mają wybór wolą wykorzystać tłuszcz.
Dlatego
chcąc zrzucić tłuszcz, lepiej jest ograniczyć węglowodany.
Czemu? Nasz organizm musi zostać przyzwyczajony do spalania
tłuszczu. Musimy go do tego przyzwyczaić. By to zrobić,
ograniczamy węglowodany, co pobudza organizm by wykorzystać tłuszcz
jako głównego źródła energii. Tylko wtedy komórki widzą
potrzebę do produkcji enzymów które spalają tłuszcz.
By
zrzucić kalorie, ogranicz stres. Naukowcy z Uniwersytetu
w Stavanger wykazali że osoby żyjące w stresie mają problemy
ze zrzuceniem tłuszczu. Dzieje się tak pod wpływem hormonu który
odpowiada za stres – kortyzol. Hormon ten może pogłębiać
apetyt. Jest to kolejny powód by rozpocząć codzienne ćwiczenia.
Wysiłek fizyczny obniża poziom stresu, jak i pomaga pozbyć się
fałdek.
Puste kalorie?
Puste
kalorie to raczej potoczna nazwa na produkty spożywcze które niosą
za sobą energie i nic poza tym. Nasz organizm jest czymś bardziej
skomplikowanym niż samochód, który potrzebuje benzyny jako źródła
energii by jeździć (od czasu do czasu oleju, wody do chłodnicy i
płynu do wycieraczek).
Nasz
organizm potrzebuje białka, węglowodanów, tłuszczu, witamin oraz
soli mineralnych i wody. Każde z nich bierze udział w różnych
reakcjach biochemicznych niezbędnych do funkcjonowania organizmu.
Jaki jest więc sens dostarczania wyłącznie energii?
Puste
kalorie pochodzą zwykle z produktów żywnościowych stworzonych
przez człowieka, gdzie nośnik energii (zwykle węglowodany) stanowi
niemalże większość masy produktu. Takie produkty to słodycze,
snacki i alkohol. Puste kalorie? Same kalorie!
Podsumowanie
Dobrze
jest wiedzieć co to są kalorie zanim stwierdzisz, że chcesz się
ich pozbyć. Warto zadbać o to by dostarczyć naszemu organizmowi
wysokiej jakości energię. Odpowiednia ilość tłuszczy
węglowodanów i białka jest tu kluczem. Wiele źródeł mówi co
innego ale najlepiej jest nauczyć się słuchać własnego ciała.
Najprostszą jednak zasadą na schudnięcie jest ta...
Ilość
Pobranych Kalorii < Ilość Spalonych Kalorii*
nie mówimy tu oczywiście o ogromnych deficytach w dostarczaniu energii*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz